Het volgende verhaal heb ik op het internet gevonden. Bang dat het zou verdwijnen heb ik het gekoppeld aan mijn blog. Zal de komende dagen het een en ander nog wijzigen en dan ook de auteur vermelden. Want we zijn deze persoon veel dank verschuldigd voor dit mooie verhaal. Dirk-Jan

Fengdu "Stad der Geesten"

Fengdu Het oude centrum van de 'Stad der Geesten' Fengdu (170 km ten oosten van Chongqing) is in 2003 geofferd aan de watergoden, maar de beroemde Geestentempel blijft behouden en komt zelf veel mooier te liggen, omringd door water en na 2009 op een eiland. Aan de overkant van de Yangtze is inmiddels de nieuwe stad Fengdu verrezen.
De Geestentempel staat op de Minshan, een 288 meter hoge heuvel die na 2009 een eiland wordt. Via trappen of de kabelbaan kunnen bezoekers naar boven. De tempel is gewijd aan de Hellekoning. De de devote pelgrim kan er een paspoort naar de hemel kopen. Een bezoek is indrukwekkend, met afschrikwekkende beelden langs het pad naar boven en binnen vele hallen, waaronder die van de Jade Keizer en van de Hellekoning. Achter het beeld van de Hellekoning is zijn koningin. Vrouwen komen hier bidden voor schoonheid zodat hun mannen niet overspelig worden.
De oorsprong van de Geestentempel schijnt tweeduizend jaar terug te zijn gelegd door twee twee ambtenaren, Yin Changsheng en Wang Fangping, die zich op een berg vlakbij terugtrokken als daoïstische kluizenaars en uiteindelijk Onsterfelijken werden. Hun twee namen gecombineerd betekenen `Koning van de Onderwereld'.
Fuling Fuling controleert het rivierverkeer tussen Guizhou en oost Sichuan. De stad kijkt uit over de monding van de Wu-rivier die zuidwaarts naar Guizhou loopt. De Wu-rivier is 1017 km lang. Tweeduizend jaar geleden was Fuling het politieke centrum van het Ba-koninkrijk. In 1972 stuitten archeologen op graven van dit koninkrijk, waarin ondermeer klassieke muziekinstrumenten werden aangetroffen. Fuling en het omringende platteland zijn rijk aan graan. Lakwerk is de lokale specialiteit.
Ten westen van Fuling is de Witte Kraanvogel (Baihe) Richel sinds 2003 onder water verdwenen. Bij laag water was de met kalligrafie bedekte 1600 meter lange en 15 meter brede richel te zien. Het was een favoriete plek voor witte kraanvogels. Wat lager zijn klassieke markeringen (uit de Tang-dynastie) in de vorm van veertien gegraveerde vissen. Nu zijn ze voor altijd onder water, voor 2003 waren de vissen eens in de tien jaar, alleen bij zeer laag water zichtbaar.
Er komt hier een bijzonder museum. Het Baiheliang Museum zal bestaan uit twee delen, boven een tentoonstellingshal en onder water een gang waar bezoekers de inscripties kunnen bekijken.
Chongqing. In Chongqing is het waterpeil nu al tussen de 170 en 180 meter, dus zelfs als het water het hoogste niveau bereikt zal dat niet anders zijn dan nu. Wel zal Chongqing door alle veranderingen stroomafwaarts veel beter bereikbaar zijn. Voor meer stedeninformatie zie Chongqing.
In Chongqing is in 2004 het Drie Kloven Museum geopend. De natuur en cultuur van de Drie Kloven staan centraal. Een belangrijke plaats krijgen de opgravingen van Daxi (zie boven, onder het water verdwenen). Er zijn ook allerlei grafvondsten uit Han-tomben uit de nabijheid van Fengdu te zien, alsmede opgravingen uit Wuyang (bij Zhongxian) en vondsten uit allerlei andere plaatsen.

Geen opmerkingen:


Orgineel verhaal